Den missuppfattade felvridningen

Att mat är ett hett ämne i Sverige just nu är det ingen tvekan om. Bara i början av februari hade vi fyra inslag av debatter om mat enbart på tv4 och då kan jag inte räkna ens hur många artiklar, blogginlägg, kommentarer etc det generade. Sen det har väl den största hetsen lagt sig men ibland poppar det upp lite saker som väcker allt till liv igen.

I februari var det mycket uppståndelse kring Cicci Vallin som då hade fått problem med en inflammation i bukspottkörteln där LCHF kunde vara en orsak till detta. Roliga med detta var att hon INTE gick på LCHF längre utan hade slutat med det X antal månader innan utan gick på en annan diet som är väldigt fettsnål. En felvridning av bilden tack vare media fastän hon öppet på twitter skrivit att hon inte längre åt LCHF kost.

I samband när denna uppståndelsen var så pratade man även om att vi inte var skapta för att äta så mycket fett och protein som man gjorde med LCHF samt att man uteslöt grönsaker. Rätt bild på LCHF? Nej! Det man gör med LCHF är att man tar bort sockret och spannmålen, sen äter man oftast mer grönsaker än vad man annars brukade göra, man slutar äta lightprodukter och äter naturligt feta produkter tillsammans med samma mängd kött. Men detta är inget som motståndarna till LCHF tar sig tid att läsa på om ens utan istället lever man på någon felvriden mediabild att LCHF är bara kött och fett.

Det roliga är att detta är något ni alla kan se genom att titta på detta klippet. Det är kvällsöppet där man diskuterar just Cicci Vallins inflammation som hon enligt media kanske hade fått av LCHF.

Att alla inte vill äta LCHF eller lågkolhydratskost stör jag mig inte på, alla får göra precis som dem vill. Det som däremot stör mig är att man kan sätta sig och kritisera en sak så hårt som dessa människorna gör utan att ens ha koll på vad det innebär, dessutom göra det i tv! Vad säger det inte om dessa personerna och hur bra koll dem har på sitt arbete, vårdar sin trovärdighet och hur seriösa dem är?

Jag säger bara lägg ner, läs på och kom tillbaka! Varför Lågkolhydratskost och LCHF fungerar lär vi ut på högskolor och universitet i grundkurser inom näringslära, ska inte våra experter kunna det då med?

Kommentera

Stäng meny