Livet. Något som många av oss tar för givet. Ett långt, frisk och händelserikt liv där sjukdomar och plötsliga slut aldrig kan ske. Tror ingen planerar eller ens tänker tanken riktigt att livet kan vara slut helt plötsligt, helt oväntat redan imorgon. Själv hoppas jag på ett långt, härligt, frisk, hälsosamt liv precis som många andra. Största drömmer är att få dö medan man gör något man älskar och inte plågsamt lidandes till döds i en säng på ett sjukhus, inte för jag tror det sista är det mest troliga.

Men man vet aldrig. Förr några veckor sedan dog idrottaren Dale Oen, helt oväntat. Har Träffat många cyklister, löpare, äventyrare, utförsåkare etc. alla som haft nära-döden-upplevelser både i och utanför sitt idrottande. Har själv några gånger trott min sista stund varit kommen, tur nog aldrig riktigt i idrotten. Men ibland blir man ställd. Vet inte hur många gånger bilar nästan slickat ens styre på cykeln.

Sen snart ett år tillbaka är jag blodgivare. Det kanske kan verka meningslöst men idag när jag lämnade var dem på blodcentralen otroligt glada. Tydligen hade dem bara en påse kvar av mitt blod på sjukhuset vilket. Det är en liten sak, 30min var tredje månad och det räddar liv. Liv som kanske annars fått sitt abrupta och oväntade slut. För mig känns det väldigt bra att veta att mitt blod kan rädda ett liv. För om en bil skulle träffa mitt styre en dag så lär jag nog behöva lite blod, förutom änglavakt.

Jag tänker likadant om det skulle vara så att den bilen träffar mitt styre och mitt liv tog slut. Kan mina organ ges till någon annan för ge dem en andra chans, rädda deras liv så är det min sista gåva till omvärlden. Det är ett val jag är glad jag gjort och vet om att om mitt liv skulle ta slut imorgon när jag gör det jag älskar mest så vet jag om att jag än kan rädda liv.

För vad vore livet utan denna generositet och givmildhet? Utan alla som är redo att ge upp sina kroppar efter döden? Utan alla som tar sig tid och ger blod för att hjälpa andra överleva skador eller t.o.m. lura döden en litet tag till? Det är kanske inga enkla val alltid, men när valet väl är gjort är det en stor gåva man ger