LCHF, vad och vem är du?

Som många andra gånger när det är fest så träffar man nya människor, ofta blir det att man pratar om vad den andra arbetar med, bor, familj etc. Vanligt för mig blir när folk frågar vad jag jobbar med att jag berättar att jag driver efter och jobbar med träning, kost, vila och hälsa på både individ-, grupp- och företagsnivå. Sen är diskussionen ofta igång för nu har jag nämnt fyra heta ämnen och hetast just nu är nog kost, än mer specifikt LCHF.

LCHF, low carb high fat. För många är detta abstrakt, svårt att definiera, man vet knappt vad som ingår i det, vad man får och inte får äta. Biff och bearnaiesås, eller finns det grönsaker också?

Samma sak kan man se i debatter både i tidningar och i TV. Alla experter som sitter och säger LCHF är dåligt vet knappt vad diskuterar emot då dem inte själva vet vad som ingår i den kosthållningen. Det är pinsamt men sant och det har hänt mer än en gång! Experten sitter och säger att LCHF:are bara äter mer kött och fett, mer fel kan man nog inte ha. Har själv frågat massor med människor vad man får äta när man har LCHF som en kosthållning. Jag har fått höra allt ifrån potatis och rotfrukter till klassiska mediabilden biff och bearnaiesås till spannmål och allt där emellan.

Så vad är LCHF och vem är det för? Tja sista frågan är enkel. LCHF är nog något som alla kan prova men man ska komma ihåg att Lågt intag för mig kan vara högt för dig. När jag pratar LCHF eller lågkolhydratskost som jag äter så är det en kosthållning, ingen diet. En diet har som syfte att hjälpa dig gå ner i vikt, det har inte en kosthållning. Sen är det otroligt många som går ner i vikt av LCHF men det är mer en bonus.

Vad är LCHF då? Det är en kosthållning där man undviker i stor mån våra spannmålsprodukter och stärkelserik mat, t.ex. pasta, bröd, ris och rotfrukter. Samt äter naturligt feta produkter, ingen light. Helt enkelt naturlig ren mat. För många kanske detta låter som tallriksmodellen och ja nästan. Största skillnaden är att att vi dragit ner på kolhydraterna, äter naturligt feta produkter, undviker spannmål, socker, stärkelserik mat och lightprodukter.

Överlever man? Jag har gjort det i två år och mår bättre för varje dag

Kommentera

Stäng meny