Ska vi verkligen testa oss?

Mitt hjärta är kluvet i denna fråga av fler anledningar. När jag tänker på tester menar jag då hälsotester, konditionstester, styrketester, tester som utförs i labb och andra testlokaler.

Idag finns det nog ett test för allt du skulle kunna tänka dig vilja testa, vilket är bra på sitt sätt. Vi kan få allt svart på vitt. En startpunkt med grundvärden och en slutpunkt med resultatsvärden i hälso och/eller prestationssatsning. Vi kan idag få svar på hur bra din löpkondition är, likadant med cykling, simning. Vi kan mäta fram exakt hur stark du är. Ta olika vätske- och vävnadsprover för att se vad du behöver äta mer eller mindre av. Alla tester kan om vi använder dem rätt hjälpa dig att kunna förbättra din hälsa. Än bättre är det när vi tänker på prestation för då kan vi verkligen maximera.

Det jag ser som lite negativ med det hela är. När vi nu kan få all denna data, alla siffror, värden, resultat… Vad gör vi med dem? Kan vi ens använda alla för hälsan eller skapar vi bara ännu en stressfaktor i en redan stressad vardag? Vet t.ex. att det finns ett test man göra för att kolla ens metabolik(enkelt förklarat, vad kroppen behöver mer eller mindre av i form av energi, vitaminer, mineraler, proteiner etc.) vilket är bra. Problemet med det testet är att det är relevant för exakt den sekund, minut, timme, dag du är i när testet gör. För att få fram resultatet tar det en vecka. Hur bra är det? Mycket händer på en vecka.

Likadant har jag ibland sett när jag gjort tester med olika personer i olika situationer att när dem får sina testvärden i handen är det rena grekiskan. När dessa personer sen kommer hem med pappret och ska återge det dem fick berättat för sig på 15min så tolkas saker fel  och helt plötsligt kanske en hyfsat hälsosam människa uppfattar sig som ohälsosam.

Tester i all ära. Vet vi bara hur vi kan använda oss av resultaten så tror jag det kan vara en bra sak men annars är det helt klart mer öppet för diskussion. Tänk bara på metabliktestet jag skrev om, har det ens någon relevans?
Viktigast tror jag blir att komma ihåg när vi gör alla dessa tester är att oavsett hur mycket Du väljer att testa dig så är det ändå i slutändan bara du som kan påverka och förändra din hälsa och status på olika sätt. Pappret med bläck på kommer inte förändra dig, det berättar bara för dig vad den kunde utläsa av dig här och nu när du gjorde testet.

Kommentera

Stäng meny