De två löpsteg man pratar om idag. Men varför är det ena bättre än det andra? Vad är det som gör att det ena steget ger moderna löpskador medan det andra inte gör det? Varför får vissa det men inte alla?

Framfotalöpning är det naturliga löpsteget. Ta av dig skorna och detta steget kommer än naturligt för alla människor. När vi springer på framfoten får vi ett kortare steg där fotisättningen kommer strax framför, helst direkt under kroppen. Men det viktigaste med detta steg är fjädereffekten. När vi landar på framfoten fungerar fotleden, knäleden och höftleden som fjädern på en bil. Den absorberar kontakten med marken och lagrar den så att den kan användas när vi trycker ifrån marken bakom oss.

Hällöpning har jag tyvärr inget positivt att säga om. Det är det steg som kommer när vi har en sko på oss som gör att vi tappar kontakten med marken. Vårt steg blir då långt med en fotisättningen en bra bit framför kroppen. fotleden, knäleden och höftleden blir då sträcka så att så att hela kontakten med marken slår sig upp genom ledarna. Kraften som uppstår vid kontakten kan inte absorberas som en fjäder utan blir som en järnstång som blir slagen i marken. Alla vibrationer tar sig upp via våra ben tills dem avtar.

barefoot-running-400x300

Bilden tagen från http://www.truefit180.com/tag/running/

Bilden till höger visar exakt det jag beskriver ovan.
Men när det kommer till frågan varför vissa får det och andra inte finns det idag inga svar. Forskningen har inte ens kunnat visa på vad orsaken är.

När många lägger om till barfotalöpning däremot så stöter man på problem. Oftast handlar det om att man växlar för fort. Dina underben är inte vana längre vid att behöva arbeta så mycket. Därför blir dem överansträngdra, ibland till och med lätt inflammerade. När Du lägger om, ta de lugnt och lyssna till din kropp. Men det bästa är om du bokar tid med en löptränare som kan hjälpa dig med upplägg och tekniksträning.

Skulle Du vilja ha hjälp med löp- och tekniksträningen så ska du ringa 0707 – 91 35 00 så hjälper vi Dig att komma igång på rätt sätt!