Med 5:2 dieten som nu växer kommer också en spännande sak. En hel del dieter bygger även på detta, nämligen kaloriräkning.

Vanlig uttalande man hör är också att det handlar om att stoppa i sig mindre och röra sig mer när man vill gå ner i vikt.

bild tagen från http://www.cardiotrek.ca/2012/09/why-you-should-count-calories.html

bild tagen från http://www.cardiotrek.ca/2012/09/why-you-should-count-calories.html

Detta är något man hört under flera år, för att inte säga hela livet. Ändå lyckas väldigt få. Många går inte ner i vikt fastän dem räknar kalorier. Fastän dem minskar sitt intag och ökar sin träningsmängd.
Varför? Jo för det är grymt svårt att beräkna rätt utan mätningar!

Här är utmaningen mer beräkningen

  1. För att räkna rätt måste du först och främst få fram hur mycket energi din kropp behöver i sin grund för att gå +/- 0 på en dag. Alltså en dag då du bara ligger still hela dagen. Din grund metabolik så att säga.
  2. När du vet det så gäller det nu att beräkna hur mycket dina muskler förbränner för alla rörelser den gör under hela dagen. ALLA rörelser. Detta inkluderar alltså även sådana rörelser som gör att du håller balansen när du står och sitter.
  3. Nu måste du beräkna hur mycket energi ditt magtarmsystem gör av med för att båda bryta ner och transportera näringsämnena ut till blodomloppet SAMT den energi systemet behöver för att transportera ut restprodukter, bajs och kiss så att säga.
  4. Kroppstemperaturen är nästa sak som måste beräknas och då måste du komma ihåg att kroppen hela tiden reglerar temperaturen för att dels ligga i bra nivå internt men även för att inte svettas eller frysa gentemot den yttre temperaturen.
  5. Nu kommer nog den tuffaste av allt. Din hjärna kräver otroligt mycket energi. Varje tanke, händelse, minne, intryck, signal som ska behandlas och skickas kräver energi. Jag vet inte ens hur man ens kan beräkna det.
  6. Sista som måste beräknas är hur många kalorier den mat du äter verkligen innehåller.

Klarar du av att beräkna alla dessa sakerna så kan det fungera men jag vet inte ens hur man ska kunna lyckas med det