Jag är inte den som förnekar att kolhydrater är gott, i alla dess former. Socker som långsamma. Men det är också naturligt för alla människor. Inbyggt i vår kropp finns ett system, en del av vår överlevnadssystem skulle man kunna säga från de gamla hårda tiderna då vi inte hade mat alltid, som är där för att hjälpa oss.

Detta systemet triggas av just kolhydrater i alla dess former. Så fort det landar på tungan och hela vägen genom systemet skickar det signaler till hjärnan att detta var bra, snabb energi som behövs för att vi ska kunna lagra in så vi har energi till vintern ELLER när vi måste fly och slåss.

Idag äter vi otroligt mycket kolhydratsrik mat. Mat som alla tycker om. Nu pratar jag kolhydrater generell, håll det i åtanke. Denna maten tycker vi om, vi vill ha mer av den. Inte så konstigt med tanke på att vår kropp, vår hjärna belönar oss för vi stoppar i oss snabb energi som vi antingen kan använda till att fly, slåss eller lagra till vintern så vi överlever.

Bild tagen från http://www.fitnessbyd.com/4-ways-to-reward-yourself-without-food

Bild tagen från http://www.fitnessbyd.com/4-ways-to-reward-yourself-without-food

Det inget mysterium varför godis är gott. Det triggar detta systemet rejält. Sen är det bara att tänka sig en fallande skalla neråt beroende på hur mycket och i vilken form kolhydraterna som vi stoppar i oss påverkar oss. Men alla har en sak gemensamt. Alla triggar detta systemet vilket säger till oss att det är gott och vi vill ha mer av det. Frågan man kanske ska ställa sig är, ska vi verkligen stoppa i oss den mängd kolhydrater vi gör?

Eller än viktigare, ska vi alltid belöna oss?
Vi lever i de snabba kickarnas ärovarv med belöning, njutning och ruscher. Våra system i kroppen går på högvarv med, för vissa personer, alldeles för kort vila och återhämtning. I slutändan är inte det hälsosamt, varken fysisk eller psykiskt. Det är ett beroende som vilket annat som kan bli värre och värre. Till slut måste man ta till tyngre saker för att få samma kick….

Så ska vi verkligen belöna oss hela tiden, och vart slutar det i så fall?