Du blir bra på det Du tränar på

Att jag är en duktig löpare det vet jag om. Även om jag inte prickat in formen än så vet jag att det finns i kroppen. Men just nu stundar vättern runt, 30mil på cykel.
Det har redan blivit många timmar i sadeln med många långa mil. Även om jag är triathlet och har en viss vana att både kunna springa och cykla så måste man alltid träna båda för att ha vanan kvar.

Igår var jag ute och sprang, vilket var ett tag sedan. Växlingspass är något jag tycker brukar vara roligt men milen och timmarna i sadeln som blivit desto fler märktes av. Tekniken finns än med men fart och uthålligheten… Nja

Roliga med detta är att det visar verkligen hur lätt det är att faktiskt bli specifikt och bra på det man tränar. Jag är en supercyklist men bara genom att ändra träningsupplägget mellan löpning och cykling så har jag tappat mycket på löpningen och tjänat desto mer på cykeln. Och detta på bara några månader.
Man brukar få höra att det är samma motor som ska driva och det är sant. Det är än samma hjärta och lungor som ska jobba men ordningen och sättet som musklerna aktiveras, alltså den lokala funktionen i kroppen, är helt annorlunda vilket gör att även om du har en bra uthållighet i löpningen får du inte automatiskt det i cyklingen, eller vise versa.

Så när du planerar din träning kom ihåg att den specifika träningen är viktigt men att man kan träna hjärta och lungor på andra sätt och ändå tjäna på det bara det lokala är i balans

Kommentera

Stäng meny