Är du egentligen smart?

Att utbildning och kunskap är bra är det många som säger. Jag delar med den tanken och värderingen. Däremot är det viktigt att komma ihåg att det gäller att ha förståelse så man kan använda sig av sin kunskap, vilket inte är lika självklart eller givet.

Exempel. Vi vet alla att rökning är skadligt, många vet säker på vilka sätt med. Även rökare vet detta. Men har dem då förståelse för den kunskap dem besitter eller har dem bara kunskapen?
Exempel. Många av oss vet säker hur man räknar ut en massa olika formler, räknesätt och roten ur-saker, men bara för jag vet hur jag ska göra betyder inte det att jag har förståelse för varför och hur det verkligen ska användas eller ens fungerar.

I träningsvärlden kan man höra ibland hur någon säger att att om man tränar si får man sådana resultat, eller äter si så blir det så. Men man kan nästan höra att i tonläger hur det är något man hört eller läst men inte riktigt har förståelse för kunskapen. Man har bara blivit lärd att det är på detta sätt men man kan varken visa upp en förståelse för varför det är så eller koppla ihop det riktigt med verkligheten.

Fundera på din egen kunskap. Jag funderar ofta över min och om jag verkligen har förståelse för min kunskap eller om det bara är något som någon lärare en gång sagt till en. Tänk om du just nu baserar träning eller kost på något som någon sagt men som du egentligen inte har förståelse för kunskapen som i det långa loppet kanske är fel?

Kommentera

Stäng meny