Hur var det nu med kalorierna

Kalorier är nog ett ord som dem flesta hört någon gång. Dem flesta vet nog också att det har något med mat att göra och dem som vill gå ner i vikt kopplar det gärna till viktnedgång. Men kalorier är egentligen enhet för att mäta energimängden i ett livsmedel.

Idag är det första december och juletid. En tid då kalorierna får hägra på julfester. För att inte tala om alla pepparkaksburkar där det aldrig annars brukar finnas kakor, lussebullar, julgodis, ja det ena efter det andra. Samtidigt som vi sedan försöker hålla koll på dessa kalorier.

IMG_1291Vi pratar gärna om dessa kalorier fast dem finns överallt, i allt som vi äter. Men en del av julen är njutning av det goda som serveras. Men en njutning blir än bättre och än större om man inte äter det alltid, varje vecka, varje dag.
För det är så att det vi stoppar i oss måste vi förbränna annars kommer kroppen vilja lagra det till den tiden då vi inte kan få tag på mat.
Jag tror det är många som skulle vilja se att kalorier är som bilden säger men tyvärr är det inte så. Det gäller att hitta balansen i allt detta under julen. Julen är en tid då vi äter allt mer, även sådant som vi annars inte äter alltid. Men frossa inte, njut de få gånger du tar något extra och ta hellre hand om dig själv lite extra så att det där goda faktiskt är så gott det bara kan vara

Niclas Mårtensson1

Kommentera

Stäng meny