Det universala och något av det mest naturliga men även nödvändiga alla människor behöver. Sömn.
Ändå har många sömnproblem. Både att somna men även att man vaknar mitt under natten. Dålig sömn sätter sig både på humöret och fysisk på orken under hela dagen.

Men det finns saker man kan göra för att det ska bli bättre och detta gäller alla. Mina egna tips till alla är

  1. Undvik att dricka kaffe, snusa, röka och äta nära din läggtid. Det gäller verkligen alla! Oavsett om man säger att det inte påverkar en så lovar jag att det gör det. Enkel fysiologi för alla tre är att dem ökar pulsen, drar igång hormonsystemet och därmed hjärnan.
  2. Stäng av all elektronik minst 30min inna du ska sova. TV, spel, telefoner, ja allt sådant håller oss igång. Lite on the edge. Allt stänga av alla dessa saker och inte spela spel in i det sista gör att kroppen tillåts att börja gå ner i varv.
  3. Släck ner eller åtminstone dämpa ljuset. Starkt ljus får vår kropp att tro att det än är dag och håller igång oss. Släcker vi ner kommer kroppens ”nattsystem” att börja kicka in och vi går dels ner i varv men blir också tröttare.
http://www.runnersworld.com/health/7-ways-runners-can-get-better-sleep

http://www.runnersworld.com/health/7-ways-runners-can-get-better-sleep

Runners World publicerade några egna för just löpare tidigare i veckan. Dem funkar mer än väl för fler än löpare. Du hittar dem här.

Många av våra sömnproblem anser jag både av erfarenhet med klienter men även av det jag läst i olika forskningar och artiklar är nästan uteslutande livsvanerelaterat. Alla människor kan sova. Alla djur är skapta för det, även vi. Det är naturligt för oss. Det handlar mer om vilka val du gör fram tills du ska gå och lägga dig.