Vallning är inget enkelt, speciellt inte inför årets vasalopp. Men vallning är inget jag kan. Däremot vet jag två stycken som kan det. Därför gästbloggar idag två av mina vänner som driver företaget Aktiv 365 om just kan detta med vallning.

Utbudet av vallor och tillbehör till längdskidor tycks bara öka för varje år, men vad är det man ska tänka på när man ska valla? Här kommer två bra tips att ha med i bakhuvudet.

  1. Vädret styr val av valla. Vad är det för temperatur ute och hur ”gammal” är snön?
  2. Köp inte på dig en massa brukvallor, klistertuber och glid från olika fabrikat. Välj ut ett märke och lär dig hur det fungerar. Våga experimentera

För fästvallan finns det en generell regel som säger att vid minusgrader är det burkvalla som gäller och vid plusgrader är det klister. Vill man inte jobba med klister finns det vallatejp att köpa. Den fungerar i de flesta fören. När temperaturen ligger kring nollan är det lite knepigare, där måste man ha fingertoppskänsla för om det är klister eller burkvalla som gäller, inte helt ovanligt en kombination är att lägga klister i botten och toppa med en varm burkvalla.

En tumregel du kan gå efter är att alltid lägga lite varmare valla än vad det är temperatur ute, dels för att snön oftast är kallare än lufttemperaturen och dels för att du då kommer få ett bättre fäste. Kolla på burken/tuben, där står de olika temperaturerna för ny och gammal snö.

Är det samma förhållanden som sist du åkte och skidorna gick bra behöver du inte göra någonting med fästvallan, det är bara att åka igen. Eventuellt att man kan lägga på ett tunt lager till om man tror sig nött bort lite fäste. Är det däremot nya yttre förhållanden, måste den gamla fästvallan bort innan du lägger på ny. Använd vallaväck på en trasa för att få bort vallan. Innan du lägger första lagret (alltid grön eller bas, oavsett om det är burk eller klister), ta ett sandpapper och rugga upp fästyta, det gör att fästet sitter bättre. Efter ett ha lagt ett tunt lager grönt är det dags att bestämma vilken fästvalla som gäller för dagen. Här är det vädret och snön som styr. Tänk på att lägga flera tunna lager än få tjocka. Om tekniken inte sitter helt hundra eller om du är lite svagare lägg gärna ett lite tjockare lager med fäste då du har svårare att trycka ner skidan i snön och får därför sämre fäste.

Om du ska valla med klister kom ihåg att valla lite kortare än vad du gör med burkvalla, samma sak med tejpen, då de bygger mer än burkvallan och ger kan då ge sämre glid.

Glidet bör man se över efter 2- 4 pass, beroende på hur långt du åker per pass. Börja skidan bli grå i belagen är det dags att valla om. Idag finns det snabbglid på flaska, ett bra komplement till övrig glidvalla. Är skidan bara lite grå eller du inte har tid att ställa dig att valla om kan man stryka på snabbglidet, låta det torka och sedan borsta med en nylonborste. Dock kan inte snabbglidet ersätta övrig glidvallning om skidan ska fortsätta att gå bra.

När du ska lägga nytt glid är det precis som med fästet, grönt i botten, alternativt blått, innan du lägger på den färg som matchar temperaturen.

Ju mer du tar hand om dina skidor desto bättre kommer de må och du kommer få en roligare upplevelse i skidspåret!

Besök gärna Aktiv 365 hemsida här