Man kan lugnt säga att det finns lika många ledarstilar som det finns ledare. Vissa kör ren diktatur, vissa demokrati, andra ser sina utövare som maskiner, andra ser som människor och sen finns det dem ledarna som gömmer sig längst bak i gruppen och hoppas att någon annan ska göra deras jobb.
TIll detta kan man lägga till en massa annat t.ex. tränarfilosofi, egenskaper, erfarenhet, utbildning etc.

för två veckor sedan fick jag lyssna på fyra olika tränare inom olika sporter. Alla har jobbat eller jobbar med personer på elitnivå men också yngre personer. Det roliga i detta var att ingen var den andra lik men ändå var dem lika. Hängde du med på den?

Det finns vissa grunder man pratar om i tränarskap som är viktiga lite beroende på vilken sorts tränarskap man kör. Antingen kan man göra ett vad som kallas klassiskt tränarskap som präglas av att man ser människor som maskiner och inte riktigt som individer. Eller ett holistiskt tränarskap där man ser hela individen och på en mängd olika plan. Grova drag förklarat.
Nu kanske du funderar på vad har det med mig att göra? Jo, allt! I vissa lägen fungerar klassiskt tränarskap väldigt bra men i andra lägen inte alls. Tänk dig själv att alltid bara bli sedd som en maskin som ska göra det tränar/ledaren säger. Hur bra blir det om du känner att det inte ger dig det du vill eller kanske ökar din skaderisk?

Det dessa fyra tränare delade var just holistiskt tränarskap, någon mer, någon lite mindre. Detta är ett tränarskap jag själv utövar. Viktigaste punkter för mig i tränarskapet är
Glädje – Passion – Delaktighet – Förståelse & trygghet – Situationsanpassande – kunskap

Kan låta som väldigt enkelt och självklart, men är det det? Vet själv när jag tänker tillbaka på min idrottsbakgrund att jag mött många tränare och ledare som inte alls haft några eller kanske bara ett fåtal av dessa sakerna.
En bra tränare/ledare i mina ögon har dessa sex sakerna i ryggmärgen. Funderar inte på dem utan bara gör dem. För vem vill inte bli bemött, känna glädje, känna sig delaktig, förstådd, trygg och veta att om en situation uppstår som du inte klarar av har tränaren kunskapen och förmågan att kunna anpassa övningar och upplägg utefter dig. En självklarhet som inte är så självklar.