När löpning kommer på tal oavsett om det är i löpspåren eller runt middagsbordet så kommer löpsteg upp på tal.

Barfotalöpning går emot allt en modern löpsko bygger på. Med barfotalöpning så springer man genom att sätta i framfoten, tårna till och med först istället för hälen. Man springer mjuk, med ett kort steg.
Våra moderna löpskor har blivit så bra, så avancerade att foten knappt behöver arbeta. Fötterna får ”sova” medan vi springer. Den moderna löpskon tvingar fram ett steg där foten kämpar efter kontakt via hälen. Vårt löpsteg blir längre, framför kroppen med raka leder och en bromsande fart.

När vi springer med en barfotasko så kommer vårt naturliga löpsteg fram. Många säger att detta steget man får med barfotaskor är dåligt, farligt och ökar skaderisken. Ändå är det precis detta steg vi får så fort vi tar av oss skorna och springer på gräset. Utan att ens tänka på det. Frågan jag ställer dessa personerna är om detta steget är så dåligt och ökar skaderisken så markant, varför är det då just det steget vi får när vi springer barfota? Vilket vi gjort i tusentals år, sprungit barfota då.

Ta av dig skorna och prova själv. När foten får vara fri så får den kontakt via framfoten, hälen får mjuk nudda i marken, knäet är mjukt, höften böjd och när det är dags för nästa steg kan all kraft som lagras hjälpa oss att nästan hoppa fram. Benet har blivit en fjäder som både fungerar som en stötdämpare och kraftgenerator till kommande steg.

Så på våra bästa marathonlöpare så har dem detta steg. Ett kort, snabbt och starkt löpsteg. När jag själv springer, springer jag just med detta steg. Det är smärtfritt, skaderisken är inte lika stor. Det man däremot måste tänka på är att om man i en fler aår sprungit i tunga moderna löparskor så är inte ens fötter och vader vana vid det löpsteget, vilket kan ge spänningar och smärtor. Ta de lugnt när du börjar springa barfota och börja inte med ett marathon. Ta en kort löprunda på max, verkligen max en kilometer och känn hur de känns.

Vi är alla skapta för att springa, vissa av oss har bara glömt bort det