Detta var en fråga jag fick för inte alltför länge sedan. Hur kan man förbättra sitt immunförsvar. Svaret är enkelt och består av tre delar. Ät rätt, motionera, vila ordentligt.

Bilden tagen från http://www.smittskyddsinstitutet.se/smittskydd/arkiv/myter-och-folktro/myter---c-vitamin-och-immunforsvar-/

Bilden tagen från
http://www.smittskyddsinstitutet.se/smittskydd/arkiv/myter-och-folktro/myter—c-vitamin-och-immunforsvar-/

Äter vi rätt så får vi i oss mindre mängd ämnen som vår kropp inte tycker om samt att vi får i oss de vitaminer och mineral vi behöver. Den man jag pratar om är mat som är fri från kemikalier, har mycket grönsaker och naturliga fett i sig samt att man undviker gluten. Gluten är ett ämne vår kropp har svårt för och retar upp många tarmar på alltifrån väldigt låg nivå till hög.

Motion innebär att hjärtat, lungorna och musklerna får jobba lite extra. En bra allmän kondition i sig gör att kroppen bygger upp ett starkare försvar gentemot virus och bakterier och därmed kan klara av dem bättre.

Vila ordentligt handlar inte som många kanske hoppas på att man ska ligga på soffan hela dagarna eller powernapa en massa. Nej det handlar om att faktiskt se till att man får en god natts sömn och är utvilad. Vilket vi i första hand ska tillgodogöra oss under natten. Men det tillkommer även en annan del och det är undvik stress. Stress tröttar ut oss snabbare vilket gör att vi måste vila mer.

Det finns däremot en sista sak. Precis som musklerna i kroppen blir immunförsvaret starkare av lite motstånd och träning. Så att våga utsätta sig för bakterier är inte fel. Då för immunförsvaret jobba lite och bygger upp en högre resistens gentemot bakterierna och viruset. Samma gäller faktiskt om man blivit sjuk. Börja inte knarka massa piller, drycker, sprayer. Det är läkemedelsverkets våtaste dröm. Låt immunförsvaret få jobba så att det klarar av och kan hantera virus och bakterier i framtiden att vara beroende av läkemedel