Musik är fantastiskt. Det kan ge en all energi man behöver för att klara av de där riktigt tunga passen. Det kan till och med ge en mer energi för den där seten på gymmet eller intervaller i uppförsbacken. Musik kan få oss att slappna av, varva ner i vardag, efter pass eller inför tävlingar.

Musik är fantastiskt bra i öronen. Men vad händer när vår hörsel, mer eller mindre, helt ockuperas av musiken och inte har en chans att ta åt sig ljuden från miljön du är i?

B002S0OBUU_SurgeProMiniRunning

Bilden är tagen från http://www.amazon.com/H2O-Audio-Surge-Waterproof-Headphones/dp/B002S0OBUU

Detta var inget jag tänkt på så mycket förrän i början av sommaren. Desto högre volym vi har desto sämre löpsteg kan många få. Av en naturlig anledning. Vi använder alla våra sinnen alltid för att få in så mycket information vi bara kan, för att i slutändan kunna fatta ett så bra beslut som möjligt. Inklusive hur kraftfullt vi sätter i foten, t.ex. i ett löpsteg.

Även ljudet som uppstår från markkontakten när du springer använder sig kroppen av för att bedöma hur hård kontakten var för att sedan kunna anpassa kraften till nästa steg. Men hör vi inte steget får vi ingen information och ditt steg kan blir kraftfullare än vad det behöver vara. En kraft som i det långa loppet kan leda till en överansträning eller kanske t.o.m. skada.
Samma princip gäller i andra träningsformer för t.ex. andningen, nedslag etc. Det kroppen inte får information om vet den inget om.

Vill Du testa det hela? testa att springa, styrketräna och ha bra volym i öronen och sen när du är inte i flödet, stäng av den helt, rakt av. inte sänka ner utan från där du är ner till noll i volym. Lät det mer än du trodde?