Kroppen består av massa system. Organ-, nerv-, hormon-, blod-, skelett-, muskelsystem och vill man kan man nämna fler och djupare. Alla dessa system samarbetar för att kroppen ska nå homeostas, balans.

Som tränare eller när man jobbar med hälsa i direkt kontakt med individer, oavsett om det är i grupp eller individuellt, så är det otroligt viktigt att man har koll på dessa system. Det är dessa system som påverkar oss, styr oss. När jag tränar folk möter jag ofta på folk som inte kan göra vissa övningar. Det gör ont. Man har då bara några sekunder på sig att komma på hur man testar vilka muskler, leder eller system det är som spökar och hitta en ny övning. Kan man inte systemen eller deras uppbyggnad i då så blir det kanske inget mer. Man kommer inte på något, en person får stå och hänga medan resten fortsätter.

Kan man dessa system så går det snabbt att komma på nya saker och anpassa sina pass, planer, tankar och idéer för varje person. Man kan göra det på en sekund och utan på bekostnad av att någon får stå och hänga eller att något i värsta fall, till och med hade blivit skadad.

För mig är det en grundförutsättning. Det är något jag hoppas och vill att varje tränare ska kunna men tyvärr är inte verkligheten så. Tyvärr har många tränare inte koll på detta. Dem går på rutin, kör sitt spår för att andra har kört det. Har haft klienter som betalt seriösa pengar för att ha en personlig tränare som går runt och skriver bockar i deras papper medan dem har gått mellan maskiner och dem gjort x antal reps.

Ställ krav på dina tränare! Det är din tränare som ska hjälpa dig att träna rätt och skadefritt. Du har rätt att veta varför du gör vissa övningar och vad syftet är med övningen.