Det finns nog inget som är så lätt än att fasta i mönster i sin träning. Mata samma pass dag in och ut, samma idrott. Varje vecka, månad, år. Det är kanske inte så konstigt heller. Trivs man med sin idrott och det man gör, varför byta bort det?

Jag kan uppriktigt säga att jag älskar triathlon. Jag lägger ner hundratals timmar på det och gör det med glädje. Men även det är inte bra i längden. Kroppen behöver variation. Få göra något annat där rörelserna är annorlunda. Stärker och belastar oss på ett annat sätt.
IMG_1399 - version 2

När tävlingssäsongen väl är slut kommer oftast den viktiga perioden av vila. Återhämtningen efter säsongens alla träningar och tävlingar. För min del är den perioden höst och vintern. Visst matar jag än mil på cykel och i löpspåren. För att inte tala om meter i bassängen. Dock blir variationen viktigt. Att träna samma sak hela tiden är en belastning.

För min del blir variationen när snön lägger sig och gör det omöjligt att cykla. Isen biter i och löpturerna blir till ett pass där allt bara väntar på att en olycka ska ske. Visst springer jag än och cyklar inomhus men varför inte utnyttja det hela?
För min del har det blivit både längd och skidor under vintern. Två sporter som är väldigt olika det jag annars gör. Och visst känns det!

Många skulle nog anse att jag är vältränad men jag lovar er här och nu. Att åka längd ger mig grym träningsvärk. Varför? Jo för variationen blir ett faktum. Jag får röra samma muskler på ett nytt sätt. Musklerna tvingas att utveckla på andra sätt, jobba med nya motstånd och rörelser. Så till alla er som nu tränat samma sak lite för länge. BYT!