Mjölken, ett livsmedel vi använder till mycket. Vi dricker den, får grädde av den, gör smör av den, steker i den, brer den på våra mackor, vi gör ost av den, yoghurt, creme fraiche. Vi gör till och med mjölkpulver av den, sen kan vi diskutera det en annan dag hur bra det är men dock mjölken ger oss mycket.

Mjölken i sin rena obehandlade form innehåller massor med bra ämnen, bakterier, vitaminer, mineraller, proteiner och energi för oss. Mjölk är det första nästan alla djur får när dem föds av sin mor. Mjölken av har används som medicin i vissa länder och kulturer tack vare dess hälsofrämjande effekter. Men mjölken är nu hotad.

Våra bönder kämpar otroligt hårt för att vi ska få ha detta livsmedel. Att ha mjölkgård innebär att man är bunden till sin gård nästan alltid. Du kan inte direkt sticka på semester en vecka och tro att djuren matar, mjölkar, fixar med mjölkleveranserna helt själv. Bönderna bor på sina gårdar och arbetar ibland långt fler och mer udda timmar än många av oss andra, allt under samma dag. Dem måste ha tillgång till stora marker där korna kan gå fritt och beta stora delar av året.
När allt sedan är fixat och klart med att djuren har fått sitt ska precis som för alla andra alla räkningar betalas. Djurfoder, diesel till maskiner, el, lån, anställdas löner och har man tur ens egen lön. Idag får bönderna så dålig betalat att denna ekvation knappt går ihop, och ibland går den bara ihop genom att bonden själv inte plockar ut någon lön!

Folk säger ibland lägg ner jordbruket, vi behöver ändå inte så mycket. Ja om okunskap var en välsignelse så är detta ett lysande exempel på det. Våra bönder håller våra landskap öppna, dem förser Sverige med livsmedel som vi annars hade fått importera dyrare och med mer diskutabel kvalité. Sveriges bönder är fantastiska på att producera bra livsmedel och det ska vi vara stolta över.

Jag är bered och gör det redan idag att betala MER för bra livsmedel och även den svenska mjölken. Våra bönder ska inte leva på någon minimun nivå då det är dem som förser Sverige med det vi behöver, nämligen livsmedel och råvarorna till vår MAT.
Ge våra bönder vad dem förtjänar, en välförtjänt ökning i inkomst och sluta ge alla vinster och marginaler till VD, styrelsemedlemmar, aktieägare och skit i att lägga dem på hög. Det är våra bönder som kämpat för dem nu ska dem också få en större del av kakan

GE VÅRA BÖNDER VAD DEM FÖRTJÄNAR!