Trötthet och mjölksyra. Något som många nog stött på när man kör intervaller eller på den där sista sträckan. Att det påverkar vår prestation och rörelsemönster är nog ganska sjävklart för dem flesta.

cropped-DSC_0044.jpg

För ett tag sedan undersökte man just hur mycket trötthet och mjölksyra påverkade simmares längd på deras armtag. Det studien visade var att trötthet och mjölksyra påverkade båda armarna men den dominanta armen något mer. Om vi bara tittar på rotationen i armarna minskade den med mellan 3,18 – 5,29 grader. Det kan låta lite men testa att mäta det så ser du ganska snabbt att det blir ganska mycket om du ser på hela armens rörelse.

Detta visar att det blir viktigt att träna på att verkligen orka ta ut armtaget även när vi är trötta. Att vi missar några centimeter på ett tag är kanske inte så farligt. T.ex. om vi missar 5cm på ett armtag så blir det 50cm på 10 armtag. Helt plötsligt blev det alltså en halvmeter. Samma princip gäller för alla idrotter, ett minskar löpsteg, minskad kraft i trampet i cykling, kortare stavtag i längden.

Något att tänka på nästa gång du börjar närma dig slutet av passet eller är mitt i intervallerna

Training Season