Läser just nu en kurs om etik och moral inom prestationsidrott. En spännande kurs på många sätt för den får en att tänka till om etik och moralen inte bara i prestationsidrotten men på många andra plan med. Men oundvikligen är det så att doping blir ett hett ämne i en sådan kur som denna.

Majoriteten av alla i idrotten skulle nog säga att doping är fel och fusk. Som vår föreläsare dock varit duktig att peka ut så är det ju bara fusk vi har sagt att det är det. Vissa dopingpreparat och metoder är farliga ja men andra är det bara för vi inte forskat eller utvecklat metoderna tillräckligt mycket, för det är just fel och fusk.

Det doping syftar till att göra är att förbättra och/eller höja vår prestationsnivå, vilket fick mig att tänka på en annan sak. Kosttillskott.

Är det inte precis det vi vill våra kosttillskott ska göra med? Menar det finns kosttillskott vi ska ta innan och under träningen som ska få oss att orka med. Är inte det prestationshöjande? Det finns kosttillskott och energitillskott vi ska ta när i tävlar för att orka längre OCH mer. Det finns kosttillskott vi ska ta efter träningen som ska hjälpa oss bygga mer muskler, återhämta oss bättre och utvecklas så vi kan prestera mer och bättre. Är inte allt detta detsamma som vad dopingen ska göra?

Kom inte med argumentet jo men kosttillskott är ju lagligt, för det är samma sak som med dopingen. Doping är bara olagligt för vi sagt att det ska vara det, på samma sätt som vi sagt att kosttillskott ska vara lagligt. Det finns dopingpreparat och kosttillskott som verkar på några sekunder i kroppen och de som tar längre tid innan de kickar in ordentligt.

Så vad är skillnaden?