Vatten är en av dem saker vår kropp behöver för att överleva. Vi ska dricka närmare 2-3liter varje dag, minst! Men behöver du det när du tränar? Kan din kropp ens använda det?

Forskning har visat att den första timmen av din träning så kommer din kropp inte ens använda det. Den behöver inte det. Vi har reserver som mobiliseras och används först. Efter en timme kan vi börja prata om det. Men då pratar vi träning där svetten forsar och vattenpölen börjar bli ett faktum.

DSC_0100MEN! Här finns en rolig sak man kan göra med vatten. Om du har kallt vatten och sköljer ansiktet eller tar en liten klunk och gurglar innan du sväljer kan du få effekt. Effekt på det sätt att kroppen ”luras” på ett helt skadefritt sätt att tro att nu ska vi svalkas av. Vad händer? Jo kroppen sänker din puls lite och lugnar ner sig, vilket gör att du helt plötsligt kan köra på lite hårdare lite till.
Eliten gör det. Har du någonsin sett på ett långlopp i någon sport så ser man ofta att idrottare dränker hela huvudet med vatten och sen fortsätter springa. I dricker dem det. Eliten utnyttjar just denna mekanismen i kroppen.

Ganska häftigt va? Dags att börja göra som eliten kanske?