Energidrycker är idag något som finns i lika många storlekar, smaker och märken som all annan läsk. Däremot får vi höra mer och mer att energidryck inte är bra för oss. Det har till och med rapporterat om att unga människor har dött av energidryck.

Energidryck är en dryck som ofta innehåller allt ifrån socker, koffein och en rad olika kemikalier som ska få oss pigga. Utmaningen blir sen när vi gör dem sockerfria med höga halter av koffein och kemikalier. För när vi lurar vår kropp att den ska få socker och sen inte ger den det så reagerar den ändå som om den skulle fått den mängd socker som den tror den skulle ha fått. Hjärtat skenar av koffein för att samtidigt dras ner av att vi inte fick sockret som nu kroppen reagerar på och överkompenserar på för att komma ikapp. Resultatet? En Rejäl kick.

Bild tagen från http://blog.svd.se/maratonbloggen/2013/08/02/kostexperten-har-ar-riskerna-med-energidryckerna/

Bild tagen från http://blog.svd.se/maratonbloggen/2013/08/02/kostexperten-har-ar-riskerna-med-energidryckerna/

Men energidryck är inte tänkt från börjar till att drickas i vardagen för att vi var lite trötta. Energidrycker är tänka till idrottare som vill och behöver prestera på en hög nivå under en kort explosiv period eller för att hålla energin uppe under långa tävlingar.
Energidrycker ger idrottaren koffein för att hålla den pigg, socker för att hålla energin uppe samt i vissa fall mineraler och vitaminer för att vi ska kunna hålla vätskenivåerna i så bra balans det går. Och sen finns där en rad kemikalier som alltid kan vara mer eller mindre tvivelaktiga.

Niclas sa såhär om energidrycker
Först och främst måste vi som alltid skilja på om vi pratar om hälsa eller prestation. För hälsan skull och om man bara tränar för hälsan och se bra ut har jag extremt svårt att se varför man ska använda sig av energidrycker. Än svårare har jag om man inte ens ska idrotta utan bara tar det i vardagen.

Inom prestation är det annorlunda. Jag vet själv att jag har svårt att komma upp i puls och energinivå inför starten till en tävling så energidrycken kan hjälpa mig att komma igång så att pulsen och energinivån kommer igång redan i starten men även sen hålla det uppe på dem där riktigt långa tävlingarna. Men i träning och vardag tjänar dem inget syfte enligt mig.

Training Season