Vår kropp är fantastiskt. Jag förundras ofta över hur allt kan fungera så otroligt bra som det gör. Kroppen är designad på ett sätt som gör att den kan klara av otrolig värme och kyla, tåla smärta, lyfta tungt och springa långt.
Desto bättre hälsa vi har desto bättre klarar vi av allt. Men finns det ett sätt att förbättra vår prestationsförmåga på som ger resultat direkt? Redan undertiden vi håller på att utföra en aktivitet? utan att använda dopingpreparat då såklart. Svaret är faktiskt ja de kan vi.

Har Du någonsin funderat på varför idrottare kastar ett glas vatten över sig? Vi gör det för att svalka av kroppen. När vi gör detta så händer faktiskt en spännande sak beroende på vattenmängden och temperaturen på vattnet. Är det kallt vatten vi kastar över oss eller än bättre direkt så kommer kroppen sänka pulsen något. Är detta en fördel? I uthållighetsidrott absolut! Lägre puls betyder att vi kan komma längre ifrån vår mjölksyratröskel. Något dem flesta villl undvika.

Energibrist då? Ja kroppen är inte dum. Även när du lägger dig ner på marken, helt utslagen redo att dö så har kroppen än massor av energi kvar. Tänk om du på något sätt skulle kunna ”lura” kroppen så att den delade med sig lite av dessa snabba energidepår. Forskning har faktiskt visat att om du skulle dricka något som innehåller glukos, alltså enkla kolhydrater, och sedan spotta ut det så kommer du lura systemet på ett sådant sätt att hjärnan tror mer energi är påväg in och delar då med sig av sina reserver lite mer.
Till vilken utsträckning hjärnan gör det är klart individuellt och den kommer inte göra det till en sådan gräns att all energi får användas. I alla fall inte på en omgång som ovan.

Mentollösning är ganska spännande med. Alla som någonsin druckit eller käkar en sådan lösning känner hur munnen kyls av. Tänk att du får samma effekt som med vattnet ovan. Viktiga är att du spottar ut det efteråt och inte skickar ner det i magen för då måste blod gå dit istället för till de aktiva kroppsdelarna för att bearbeta lösningen.

Spännande eller hur?