Idag är det fredag vilket för många innebär fredagsmys och imorgon blir det lördagsgodis. Två dagar då många tillåter sig att äta godis, chips, glass och massa annat som är onyttigt. Två dagar då det är mer accepterat och okej att vara onyttig, en två dagar då man får vara onyttig. Men vart kommer hela konceptet ifrån? Hur många av er vet det?

Grunden sägs ha sin grund i Vipeholmsexperimentet under 40-50-talet. Ett experiment där man ville undersöka sockret verkan på tänderna enkelt förklarat. Det hela experimentet konstaterade var att socker påverkar tänder negativt. Detta ledde till att man i samhället istället för att äta socker varje dag tyckte det var bättre att koncentrera det till en dag då detta gav en lägre påverkan än om man åt det varje dag. Helt klart ett steg i rätt riktning.

Men nu börjar det luta åt att bli två dagar för att inte säga tre för dem som äter ”resterna” på söndagar och sedan går och ”småfuskar” under veckorna med en godisbit eller två. För att inte tala om läskdrickandet.
Vår poäng är den att socker i dessa former medför inget bra, varken för dig eller din familj.

Fredagsmys ska bör inte vara sockerkickarnas veckohögtid, likväl behöver inte lördagsgodis vara sockerintagsdagen. Låt lördagsgodiset vara en extra god måltid eller något av naturens eget godis så som frukt, nötter eller liknande.