Kosttillskott, bantingsmetoder, måltidersättare, såser, bakverk, kakor, bröd ja snart kommer väl biff i pulverform. Tillsätt bara vatten. Har vi alla blivit galna i pulver? än värre, tror vi verkligen på allt detta?

När jag går igenom en vanlig butik kan jag lätt gå förbi 3/5 då det bara står skit där, ledsen för uttrycket men det är sant! Nu utan tillsatt socker, light, mini, fritt från konserveringsmedel och/eller tillsatser. Idag kan vi nog knapra precis vad vi vill i pulver och pillerform. Du kan höra saker som blanda bara med vatten och få en fullständig måltid som ersätter och håller dig mätt längre. PULVER. Sorry to say it but BULLSHIT! Visst har vi dem tillskott som får oss att känna oss piggare, friskare, starkare men när man väl läser på burken förstår man varför och kan man sin näringsfysiologi så vet man också att detta är för att kroppen spar energi på ett ställe för att bara absorbera så mycket det kan av detta totala överskott vi nu öser i oss, mer om det sista snart.

Magtarmsystemet är otroligt och det är skapt för att bearbeta den mat vi stoppar i oss. Maten vi stoppar i oss är varierande men där finns vissa saker vi verkligen behöver, våra essentiella fetter, vitaminer, mineraller och proteiner. Detta är ämnen som bara kan tillföras med kosten och som vi måste äta. Något vi lyckas med när vi varierar får kost men vad händer när vi inte gör det? När vi istället låter samma pulver dag in och dag ut stå för vår kost?

Om vi bortser från dem essentiella näringsämnena så är kroppen smart nog att kunna konstruera egna vitaminer, mineraller, fetter och proteiner genom egna processer. Men kroppen är just det smart. Om du hela tiden ger kroppen ett överskott av alla dessa vitaminer, mineraller, proteiner och fetter varför ska den då jobba för att producera dem själv? Kroppen slår av på takten, värsta fall kanske slutar helt.
Desto längre vi sen kör i oss detta totala överskott desto tydligare blir det när vi sen slutar. Vem har inte känt när man slutat på med tillskott att man tappar lite energi, kraft och känner sig inte lika frisk? Inte konstigt då kroppen måste starta upp vissa processer igen för att klara sig.

Tro aldrig att alla dessa pulver är anpassade för just dig. Dem är skapta för att möta allas behov, vilket innebär hög konsumtion som till 99% chans leder till överkonsumtion i din kropp. Vissa kan sedan säga att vi behöver detta tillskott för att må bra, vara hälsosamma, leva. Dels för vår mat är så mycket sämre idag än tidigare, dels för vi lever i norden där det  är mörkt. Hur överlevde vi förr då? Hur kommer det sig att vi är så många miljoner människor som överlever fastän vi inte knaprar alla dessa tillskott?

Växter, grönsaker, frukter. Allt finns inte 365dagar om året och så har det alltid varit. Just därför kan vår kropp tillverka vissa ämnen. Sluta stör denna balans med tillskott, pulver, det ena med det andra. Ät det naturen har gett oss. naturlig mat utan tillskott, konserveringsmedel, tillsatser, ersättningsmedel etc.

We are the result of billions of years of evolution, act like it!