I ett av mina senaste inlägg på tränar.se så visade och skrev jag några tips om hur man skapar en årsplanering för sin träning och/eller ett speciellt mål. Ett inlägg som blev populärt ganska fort. Tänkte därför dela med mig av det här också

Min årsplanering så ni ser hur jag skapar en hittar ni här: Niclas årsplanering

När jag skapar en årsplanering börjar jag med några utgångspunkter

  1. Vad är mitt mål och mina delmål
  2. Hur mycket tid krävs som minst för att jag ska kunna nå dit
  3. Hur mycket tid är jag redo att lägga ner för att nå dem
  4. Kan jag nå dit under en rimlig tidsplan

När väl dem frågorna är besvarade kommer nästa frågor nämligen:

  1. Av den tid jag är redo att lägga ner hur mycket ska gå till distansvana, hastighets/fartvana samt uppbyggnadsträning
  2. Hur lång ska en träningsperiod vara

När man svarat på dessa är det bara att börja skissa. För min del när det är så mycket idrotter som ska klaffa samtidigt så brukar jag börja med att göra varje idrott var för sig utan att först ta hänsyn till de andra.
När det väl är klart då börjar jag se hur pusslet ser ut. Räknar på antal pass, funderar på hur trött min kropp kommer bli från de olika passen som krävs från de olika idrotterna och anpassar hela upplägget sen efter prioritering. Vilken idrotts är viktigast under den givna perioden.

På detta sätt får jag fram riktigt bra årsplaneringar. Jag vet hur mycket tid som krävs som finns, hur mycket jag är redo att lägga ner, vilket som är viktigast att träna när samt vilken idrott som är prio ett och prio sist.