Vi pratar ofta om hur man tränar uthållighet, styrka och det mentala. Men det finns en del till, speciellt med idrotter med reaktionsmoment. Reaktionen.

Reaktionsförmågan är något som behövs allt mer desto snabbare en idrott är eller desto snabbare moment som finns med i en idrott. I sprint handlar det om att reagera på rätt sak så fort som möjligt och reagera. För målvakter handlar det om att läsa av vart ett skott kommer så att man kan rädda den. Men även i idrotter som är som marathon kan reaktionsförmågan vara avgörande. Tänk att du springer på målrakan och inte reagerar i tid så att du blir omsprungen.

Det finns ett ganska enkelt sätt att träna upp denna förmågan. First-person-shooter spel. TV- och datorspel helt enkelt. Men inte vilka spel som helst. Det måste vara spel där du ska reagera snabbt vilket gör att vi hamnar i kategorin krigsspel till största del. Dessa spel, desto snabbare dem är, kräver att man snabbt reagerar på det som händer och agerar på rätt sätt för att klara sig.
Det kan låta galet att sätta och spela datorspel för att träna reaktionen men det är en metod som används inom en hel del lagidrotter på en hel del olika nivåer. Allt ifrån division 5 till landslagsnivå.

bild tagen från http://variety.com/2014/tv/news/halo-tv-show-showtime-1201170379/

bild tagen från http://variety.com/2014/tv/news/halo-tv-show-showtime-1201170379/

Dessa typer av spel gör nämligen att du tränas på att uppfatta vad som händer, läsa av miljöer och vilka som är med och mot dig. Men bäst av allt det tränar dig att göra allt detta samtidigt så att du kan avgöra vem eller vad du ska göra för att överleva i spelet. Värt ett försök? Vem vet Du kanske blir nästa stora hjälte i spelet?

Training Season1