Kost och vad man ska äta kan vara ett de mest omdiskuterade ämnena i modern tid. Det är något som många tycker är otroligt svårt, invecklat och helt obegripligt. Men det är egentligen simplare än många tror, vilket jag tänkt visa med mina komma inlägg

Dagens – Att undvika.
För att äta bra måste man börja med bra råvaror. En bra råvara är en råvara som är så lite behandlad som möjligt. Drömmen vore om vi alla kunde köpa helt obehandlade varor som är lokalt producerade, men desto närmare vi kommer den drömmen desto bättre.

Det vi är ute efter är att undvika så mycket kemikalier och tillsatser som möjligt. Människan som ras har överlevt miljoner år på det naturen har kunnat ge oss, vilket var naturligt friska och härliga grönsaker, frukter och kött. En människa som äter naturligt och fritt från kemikalier och tillsatser har också ett renare och bättre fungerande system. Magen och tarmen måste inte jobba lika hårt med att försöka bearbeta och bryta ner och använda dessa tillsatser i kroppen. Ett mindre stressat system är en frisk system.
Kemikalier och tillsatser går alltså bort.  Så hur vet vi då om det är kemikalier i maten. E-nummer. Så länge det finns ett E-nummer med på innehållsförteckningen så är det en tillsatts, förmodligen kemikalie. Undvik.

Bild tagen från http://blogg.amelia.se/underbaraclara/2010/02/03/smor-och-margarin/

Bild tagen från http://blogg.amelia.se/underbaraclara/2010/02/03/smor-och-margarin/

Det finns en sak till som man bör försöka undvika med och det är processade livsmedel. Desto mer vi behandlar ett livsmedel desto mer förändrat blir det på olika sätt. Se på bilden till höger. Riktigt smör har tre steg den går igenom sen är den smör. Becel däremot kan välja fler vägar och har fler steg. Samma gäller pasta, speciellt torrpastan som står i alla skåp. Den pastan är behandlad för att den ska klara en lång tid i det skåpet utan att bli dålig. Den naturliga produkten är vete, som man maler, blandar med andra ingredienser och sedan behandlar lite till för att sedan paketera och skicka ut till butiker.

Så undvik kemikalier, tillsatser och behandlad mat så mycket det går.

Nästa inlägg – Den verkliga vikttjuven