Uttrycket träning ger färdighet är nog ett uttryck de flesta av oss fått höra någon gång, men frågan är hur mycket träning som behövs för att de ska ge färdigheter och resultat. Det är en fråga vi lät Niclas besvara.

Först tror jag vi måste specificera vad en färdighet eller ett resultat är. Om vi åtgår att det handlar om att Du ska ha utvecklas något lite än vad du var från början vara. T.ex. säger vi att i detta fall handlar det om at lyfta 5% mer i styrkeövningen bänkpress. För en person

bild tagen från http://www.clipartoday.com/clipart/cartoons/cartoon/cartoon_265302.html

bild tagen från http://www.clipartoday.com/clipart/cartoons/cartoon/cartoon_265302.html

som kör bänkpress väldigt sällan och lyfter 40kg kommer detta förmodligen gå ganska fort. Dels för att 5% av 40kg är 2kg och dels för att kroppen anpassar sig snabbt i början.
Däremot om vi skulle säga att en tyngdlyftare ska lyfta 5% mer i bänkpress och lyfter idag redan 200kg så betyder att han ska lyfta 10kg mer. Detta kan däremot ta desto mer tid. Varför?

Jo allt handlar i detta fallet om förutsättningarna. En som aldrig gjort något kan lära sig och bli bättre snabbt för att kroppen anpassar sig snabbt men desto mer du har gjort det desto längre tid kan det ta innan du får samma utveckling, även om vi bara snackar om att kunna lyfta 5% mer än vad du gjorde tidigare.
Samma sak gäller för alla idrotter och utövare. Desto mindre du gjort det desto snabbare kommer du att få resultat men desto mer du gjort det desto mer tid kan behövas för att nå samma procentuella resultat.

Niclas Mårtensson