Att jag är en anatomi och fysiologinörd döljer jag inte. Jag fascineras av kroppen och hur allt kan fungera så enkelt och lätt utan att vi ens skänker en tanke på hur det ens fungerar eller vad som måste göras för att det ska fungeras.
Men ibland drabbas vi av smärta i vissa rörelser, muskler och leder. I min vardag träffar när jag jobbar med idrottare och motionärer så handlar det mer ofta om ömma muskler eller smärta när man gör en rörelse kring en, eller i en led. Alla drabbas nog av detta någon gång under livet. Men det häftiga tycker jag är att speciellt för idrottare och motionärer är det vanligaste stället runt höften.

Höften är en speciell led, inte för att den är utformad på ett extremt unikt sätt. Nej utan för att så mycket ska passera den leden och så mycket vilar på den leden. När jag nu pratar om höften som en speciell led menar jag egentligen två leder samtidigt i detta fall. Den ena är själva höftkulsleden och den andra är leden mellan bäckenen och ryggen.

Detta är en speciell ledsregion då blodet ska gå både upp och ner här, nerver ska fram och muskler ska arbeta. Det häftiga enligt mig är att personer kan ofta få ont i benet eller ryggen men sen sitter det hela i höften. Höften är häftig på det sättet att den kan få en låsning eller spänning som sen visar sig på helt andra platser. Ta bara löparknä. Det tänker man bör sitta i knäet men det sitter mer i höften än något annat. Det är musklerna i höften som spänt sig och påverkar knäet.

Så nästa gång du får ont, kolla höften med för oddsen är ganska stora på att du hittar något där som kan vara orsaken