Cykling är en sport som för många handlar om att jaga gram, sittposition för prestation, watt,  och kadens. Cykelsporten är verkligen en sport man kan djupdyka i när det kommer till detaljer, komponenter och mätningar på många olika sätt.

DCIM100MEDIAKadens är något som ofta återkommer inom sporten och handlar om hur många varv vevarmen går runt på en minut. Alltså hur snabbt du trampar. Elitcyklister brukar man prata om att dem håller ca 90 varv per minut eller högre. När vi tränar för att bli bättre cyklister pratar vi gärna om kadens och watt för att veta att vi håller rätt effekt under intervallerna eller träningsrundan.
Om vi bara pratar om kadens sägs det generellt att vi ska hålla en hög kadens under träning och tävling. Något som mycket forskning också ger stöd för att vara det effektivaste. Men hur skulle det bli om vi vände på det hela och istället körde på låg kadens?

När man nyligen gjorde en stor genomgång på forskningsfältet på just den frågan så hittade man inget som tydde på att låg kadens skulle ge några bättre resultat. Att träna på låg kadens verkar alltså inte ge några bättre resultat eller några betydande resultat, vilket då tyder på att det är bättre för dig att träna på en högre kadens för att få resultat.

Training Season