Efter en dag i bergen är jag nu tillbaka i Las Palmas och jag hann inte mycket mer än av bussen innan första löparen sprang förbi mig. Löpglädjen bara växer i staden just nu och med det vädret vi har nu kan det inte bli något annat än en gigantiskt euroforsiklöpfest på söndag!

Men dagen började på en annan buss, en buss som tog mig till en liten stad vid namn santa lucia. Här började dagens upplevelse och äventyr tillsammans med Björn på rocky adventure. Tillsammans med två andra guider har Björn lett oss genom bergen är på Gran Canaria, där jag fått se och upptäcka en kultur, flora och klimat som jag inte alls var beredd på. Med många små pauser och trevliga berättelser tog vi oss över ett berg och ner i annan dal. Den sköna med hela vandringen var att alla deltagare tidigt kunde välja om man ville gå en lite planare tur eller om man ville prova på en av två lite tuffare. Självklart valde jag det senare av de två alternativen vid detta val.

Turen tog oss upp längst de gamla stigarna som bönder och urinvånarna en gång i tiden och än använder för att ta sig runt på bergen. Redan från start kunde man se hur landskapet hade formats av vulkaner som sen länge slocknat, hur grönskan gjorde sitt bästa för att överleva utan det regn som trakten än inte fått, för inte tala om tanken på att de stigar vi nu vandrar på stenlades av en stackare för många år sedan. Bara efter någon kilometer stannar vi för lunch med en utsikt som sträcker sig från bergen ner till det platta landskapet framför oss för att sedan avslutas av ett oändligt hav.Temperaturen är helt perfekt, varken för varm eller för kallt och alla verkar trivas. Att få sitta och titta ut över landskapet får en verkligen att inse att Gran Canaria är mer än bara en strand och bad, bergen är verkligen en plats jag ska tillbaka till. Väl efter vår välförtjänta lunch tar stigarna oss vidare uppåt med fler och fler grottor längst kanterna. När vi närmar oss toppen får alla deltagare valet mellan att antingen gå ner via en stig som tar en till en trädgård fylld med mandelträd eller via en lite längre stig där den varierande floran fortsätter. Efter mindre än en sekund är valet klart, den längre rundan.

Vi hinner inte längre än en kilometer innan Björn stannar oss och pekar in på några grottor, men inte vilka grottor som helst. Hela vägen upp har man sett att vissa grottor verkat bebodda, utgrävda och utbyggda som hus, vilket också är sanningen. Folk bor i grottorna här uppe och enda sättet att komma hit är via de stigar vi nu går på. Han berättar även att hans vän är född i en av de grottor vi nu står och tittar på. Turen fortsätter och innan vi vet ordet av är vi på en brant stig på väg ner till vår buss som ska ta oss hem igen. Hela turen tog oss fem timmar, men vilka fem timmar!

Väl hemma i Sverige igen lovar jag att ladda upp bilder från min resa här nere men nu väntar en god middag tillsammans med löparna, för imorgon hämtar vi ut allt inför loppet! Njut av kvällen där hemma, för det ska vi göra!