Förr ett tag sedan skrev Laila Svensson om sin resa med Yogan. Redan då hade jag bestämt mig för att prova, vilket jag gjorde och fastnade.

När jag tänkt på yoga tidigare så hade jag mycket av den stereotypa bilden kanske. Andas in och ut, sitt och blunda, hhhhuuummm, fokus inåt, lite rökelse, mycket flumflum. Tråkigt men sant. Yoga var något som inte skulle passa mig alls, de var för lätt, för enkelt. Men jag bestämde mig för att släppa allt detta, gå in förutsättningslöst och se vad yogan kunde ge mig.

Det var en tidig fredagmorgon då jag kom på ett av Lailas yogapass. Väl inne så ställdes mitt idrottsjag på prov. Inga skor, ingen klocka, inga pulshöjare, naket. Lite som jag gillar det. Kroppen ska få arbeta fritt. Vi skulle ställa oss i positioner där jag utmanades, både styrkemässigt, rörelsemässigt och balansmässigt. Det i sig är inget märkvärdigt men det var det. Kroppen utmanades på ett sätt där den ska fungera men där vår vardag gör oss stela, sega, hårda och lata.

Erkänner fullt att min puls aldrig når en sådan nivå som den gör i mycket annat men andra saker sker. Det tog några gånger men helt plötsligt kunde jag börja uppleva och känna hur min andning både blev djupare och bättre, mer luft kunde tas upp. Hjärtat slog inte snabbare men öppnade sig för mer blod och varje slag blev kraftigare. Flumflum låtande? Det hade jag med sagt om det inte var för att jag kunde märka det i löpningen, cyklingen, simningen och styrkeövningar. Kroppen öppnades.

Men bäst av allt mina yoga gör mig rörligare. Jag har nästan alltid levt med korta och stela baksidor på benen, så stela att jag inte kunnat nudda marken när jag står upp. Idag sätter jag hela handen i och ler. Yoga för mig idag är inte flumflum utan ett sätt att öppna kroppen för att kunna använda hela vårt hjärta och lungor, skapa rörlighet där vi annars är stela, balansera oss, stärka oss.

Det är inget maxpass utan något helt annat. Yogan får mig att svettas och arbeta på ett sätt som andra idrotter inte gör. Min yoga har tagit mig långt och kommer att hjälpa mig komma än längre. Yoga är utan tvekan ett träningspass, även för idrottsnörd som mig