På mindre än ett år har jag blivit drabbad och vittne när personer förstört det som skulle blivit folkfester för att heja fram sitt lag i idrottssammanhang. Blir alltid lika besviken och ledsen över detta ofattbara beteende. Ingen tjänar något på det, alla förlorar och dem största förlorarna är dem som utför våldet i sig. Dessa personerna, oavsett hur mycket samhällets rättsväsende försöker dölja deras identitet så kommer den ändå fram. Deras liv hängs upp och präglas av denna händelse. Främlingar börjar förakta dem, vänner drar sig undan och man lämnas ut lite till att klara sig själv.

Besviken och ledsen. Det är det enda jag kan säga. Dem förstör får betala ett högt pris men vi andra som är där för att heja och stötta vårt lag, ha kul tillsammans med främlingar, bli en gemenskap splittras i vår glädje och dras ner i besviken, ledsamhet och aggressivitet. Vi får lämna arenan och betala priset för en personens svaga beteende. Av alla de tusentals personer som varje år ser matcher så är det några få som inte kan bete sig och förstör för alla oss andra.

Varför? Tyvärr är det så att båda händelserna jag bevittnat har varit i samband med alkohol och kanske droger, men de sista är inget jag kan säga med någon säkerhet. Jag kan förstå att en person som dricker för första gången kan gå över styr men när man är äldre, vuxen, och varit med i leken ett tag borde man veta bättre! Man borde veta sin gräns, när nog är nog, när en öl är en öl för mycket. Man borde som vuxen människa kunna skilja på när man hjälper eller stjälper sitt egna lag, egna fans och en hel idrottsrörelse. Inte ska vi behöva fylla våra arenor som är skapta för sport, glädje, gemenskap och förväntat till hälften med säkerhetsvakter och poliser. Vad är det för sport?

Idrott för mig är något som skapar gemenskap, glädje, förhoppning, vänskaper och broar. Det är en plats där alla kan se ljuset i vår värld, där man kan träffas utanför alla sociala, kulturella, etniska ramar och bli en i gemenskapen. En plats där ingen står över någon, där alla är lika. Detta är sport för mig. Detta är något värt att kämpa för, något att satsa på.

Besviken och ledsen, det är allt jag kan säga. För att bli arg och ge med för våldet är inget jag tänker ens överväga som en lösning. Hjälp dessa personerna istället och se de sport egentligen är, möjligheternas land där alla är lika.