Går man in på livsmedelsverkets hemsida så kan man hitta följande information om opastöriserad mjölk.

Låter ganska tungt, farligt rent av att dricka opastöriserat. Jag menar listeria, yersinia, campylobacter och ehec är ju inget man direkt kanske vill ha. Men vi tittar lite på dessa bakterier och hur vanligt de verkligen är i Sverige, mer specifikt i hos kor och i mjölken. Tyvärr finns det inte plats att skriva ut allt om varje bakterie men som tur är har smittskyddsinstitutet redan gjort det till mig.

Såhär skriver Smittskyddsinstitutet om listeria. 73fall på ett år som värst. Senaste utbrottet orsakades av gravad lax. Men mest komiskt listeria kan förekomma i produkter som lång hållbarhet och även i pastöriserade produkter. Komiskt nog så ger pastöriseringen en förlängd hållbarhet med och inget garanterat skydd heller.

Yersinia då. Även denna info ifrån smittskyddsinstitutet. Här nämner man inte ens mjölk som en tänkbar källa för spridningen. Man säger även att spridningens tillvägagångssätt inte är fullt kartlagt. Men Livsmedelsverket har inga problem att kasta skit på opastöriserad för denna sjukdomsspridning ändå.

Nästa på scen Campylobacter. Här är nog den bakterie som spridit mest med opastöriserad mjölk enligt smittskyddsinstitutet. Däremot står det tydligt att den sprids via förorenande livsmedel och sprid mest via flugor. Med de krav vi har på vår djurhållning och transport av mjölken från gården till mejerierna, INNAN pastörisering, ska detta inte vara ett problem. Djuren ska vara friska för att deras mjölk ska få användas. Sålänge bonden gjort sitt jobb rätt, vilket jag med tror 99% går så är detta inget problem.

Sist ut är ehec. En bakterie som satt skräck i många personer de senaste åren. Det man kan läsa sig så är opastöriserad mjölk en källa  till denna bakterie, men när man läser kommentarer om vart det förekommit är inte ens mjölken med. Däremot kommer saker som sallad och andra djur upp. Roligt är också att se att yoghurt står som en tänkbar källa fastän yoghurt i Sverige är pastöriserad.

Så hur många drabbas av dessa sjukdomar eller andra via opastöriserad mjölk varje år i Sverige? Livsmedelsverket har uttalat sig två gånger om på sin sida om detta:

Trots att opastöriserad mjölk inte får säljas i affär har den orsakat sjukdomsutbrott under de senaste åren

Svenska data över förekomsten av sjukdomsframkallande bakterier i opastöriserad mjölk är bristfälliga, men trots att opastöriserad mjölk i Sverige endast får överlåtas till konsumenter i liten skala direkt på mjölkgårdar har ett drygt 20-tal utbrott och fall med opastöriserad mjölk som trolig smitt­källa rapporterats under perioden 1994-2011

Nu är jag ingen expert men 20-talet fall på 17år är inte det ganska lite med tanke på hur många andra livsmedel som är dåliga och orsakar magförgiftning varje år. Borde inte allting pastöriseras då och inte bara mjölken?

Om det nu är så att opastöriserat är så farligt, hur överlever kalvarna mjölken? Och hur överlevde vi förr i tiden, 50-60-70-100år tillbaka, då djurhållningen inte var lite strikt och kanske  inte ens lika ren och bra som där idag?
jag har druckit opastöriserad mjölk i flera omgångar, från flera olika gårdar utan att något ens hänt.

Det viktiga precis som smittskyddsinstitutet skriver om alla dessa bakterier är att man har en god hantering av livsmedlet. Om våra djur får den mat dem är skapta för, äter det som är bra för dem och inte får massa skräp, om djuren kontrolleras som dem ska så att när dem är sjuka att deras mjölk inte får gå till mjölktanken, om hanteringen av mjölken oavsett om det är direkt från tanken till mig eller till mejeriet går rätt till och vi sedan förvarar den på bästa sätt är dessa bakterier inga problem.

20talet fall på nästan 20 år, är det ens nämnvärt med tanke på hur många som drabbas av dessa bakterierna och andra under ett år som är bra mycket mer än bara 20 fall på ett och samma år?