Att använda pulsen i sin träning kan vara väldigt bra, om man vet hur man ska använda den. Idag finns det mängder med pulsklockor, allt ifrån billiga för några hundralappar till över tusen kronor. Det viktigaste med pulsklockan i sig, enligt mig, är att man lätt kan använda den, att den sitter bra och är bekväm.

När Du ska börja använda din puls i träningen underlättar det om man vet två saker, sin maxpuls och sin vilopuls. Båda är ganska enkla att ta reda på.
Vilopulsen är enklast. Sätt på dig din pulsklocka och gå och lägg dig med den igång. När du vaknar på morgonen stannar du den och ser efter vilket som var din lägsta puls.
Maxpuls däremot kräver lite mer arbete men är ganska lätt att fixa med. värm upp ordentligt först. Hitta sedan en ganskabrant backe och spring upp för den så snabbt du bara kan, ta dig ner snabbt igen och spring upp igen. Gör du så 3-4gånger lär du ha nått din maxpuls någon av gångerna.

IMG_0610

Så vad visar detta sen då? Vi tar mina värden. Jag har ca 55 i vilopuls och 216 i maxpuls. Med hjälp av dessa två kan vi nu räkna ut var olika träningsintensiteter ligger.

  • lågintensitet 50-65% av maxpuls
  • Medelintensitet 65-75% av maxpuls
  • Högintesitet 75-85% av maxpuls
  • Maxintensitet 85-100% av maxpuls

Detta kan vara bra riktvärden när man tränar för att veta hur intensivt man kör och om man tränar mycket på en nivå när det kanske är dags att gå ner eller upp lite i träningsintensitet.

Man kan även använda pulsen för att uppskatta vart ens mjölksyratröskel ligger. Detta kan vara bra att veta om man t.ex. vill göra en aktivitet under en längre tid men inte vill dra på sig mjölksyra. Då kan man lägga sig under den nivån och därmed slippa jobbiga metrar.
För att uppskatta detta stick ut och t.ex. spring. Spring först på en pulsnivå och öka sakta men säkert farten. Så fort du känner att du börjar få mjölksyra, titta på din puls. Sänk sedan farten still du känner att du är fri från mjölksyra och kolla din puls. Någonstans mellan dessa två pulsslagen ligger din mjölksyratröskel. Desto bättre du är på att känna det desto närmare kommer du.

Båda dessa metoderna är uppskattningar. Vill man kan man göra tester för att mäta upp det. Man mäter då upp laktatkoncentrationen i blodet, helt enkelt mjölksyrakoncentrationen. Bästa med tester är att Du får reda på både din mjölksyratröskel samt träningsintenstitetsnivåerna på samma gång.

Om Du vill göra ett mjölksyre/laktattröskeltest är Du välkommen att boka tid på
0707-91 35 00 eller maila niclas@trainingseason.se