För er som missat det så har SBU, statens beredning för medicinsk utvärdering, en rapport där man gått igenom all forskning kring vilka råd som är bäst för att gå ner i vikt. Inte förvånansvärt direkt så var det lågkolhydratskosten som var bäst. Men detta är något Livsmedelsverket verkar vilja bortse från. SLV kommenterar SBUs rapport här

Rapporten som SBU släppte visade att lågkolhydratskost var bäst både för viktnedgång och för ens hälsovärden. Denna kosthållning har nu alltså än en gång bevisats av en statlig organisations genomgång av den forskning som finns idag att lågkolhydratskost inte bara är ofarlig men också hälsosam OCH nu bra för viktnedgång. Något som SLV verkar vilja bortse ifrån. Jag citerar:

”När det gäller vilken kost som långsiktigt är bäst för hälsan för personer med fetma ger inte SBU:s rapport något säkert svar, då det inte finns tillräckligt med sådana studier. Däremot finns det starkt stöd för vilka matvanor som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, övervikt, typ 2-diabetes och cancer hos den allmänna befolkningen.”

Nu finns det alltså minst två statliga rapporter som gått igenom all forskning i ämnet och som bevisat att lågkolhydratskost är bra för höga kolesterolvärden och diabetes samt ger bättre allmänna hälsovärden OCH för viktnedgång. Hur kan man då uttala sig så?

Men värst är nog det uttalande dem nästan avslutar med för det visar än på den okunskap dem besitter om vad lågkolhydratskost innebär. Jag citerar:

’Lågkolhydratkoster har lyfts fram i media som särskilt positivt för att gå ner i vikt, och de tycks också vara mer effektiva på kort sikt, upp till sex månader. Genom att ta bort en hel livsmedelsgrupp, i det här fallet mat med kolhydrater, blir det lättare att begränsa kaloriitaget. Men på sikt är det lika svårt att hålla sig till lågkolhydratkost som andra kostinriktningar och efter ett år ser man inte några skillnader i viktnedgång mellan olika koster.”

Nu kan man tolka det lite på olika sätt men jag hoppas inte dem menar att lågkolhydratskost tar bort mat med kolhydrater. För det heter just LÅGkolhydratskost inte INGENkolhydratskost. Sen studier och forskning på lång tid. Nej det området är begränsat men det finns några få. Däremot finns det erfarenhet. Erfarenhet av personer, både i Sverige och andra länder, som lever på denna kosthållning under flera flera flera flera år. För att inte säga en hel livstid. Är inte det något form av bevis med?

Men jag kan inte annat än fortsätta vara chockad över hur SLV verkligen vill leva kvar i den köpta informationens värld där förändring verkar vara djävulens påfund.