Vi är ett fascinerande djur. Vi har levt i en värld där det mesta talat emot oss. Allt från andra djur som är både större, snabbare och starkare med grymt mycket mer vassa tänder och klor, till väder med extrem kyla och värme. I allt detta har vi som djur lyckats skapa en totalt dominans i och över hela världen.

Men något som fascinerar mig riktigt mycket ibland är, om vi förenklar det hela, våra två grundinställningar i vårt mentala. Vår totala lathet och lösningsorientering.

Vi är alla experter på att hitta ursäkter till allt, verkligen allt. Varför vi inte hinner eller ens kan träna, varför vi inte kan klara av den ena uppgiften efter den andra, varför vi inte har tid, varför saker och inte är rättvist gentemot oss. Denna totala lathet, som jag vill kalla den, har sin motsats i vår lösningsorientering.
När vi möter en utmaning som måste klaras av lyckas vi. Vi har gjort det genom hela vår historia och gör det än idag.

Från början var vi chanslösa men vi skapade vapen för att försvara oss och jaga med. Naturen med kyla och värme dödade oss, vi skapade skydd och idag har vi hus.
Jag hade kunnat fortsätta så galet mycket längre men jag lämnar det hela till er.

Det som fascinerar mig i det hela är inte just dessa två, lathet och lösningsorientering, i sig utan hur vi lever med dem idag.
Idag tror jag alla någon gång under sin dag får höra: Det kan inte jag för att…..

Men jo det kan Du, det kan Vi. Mycket har ändrat sedan vi stod chanslösa i djungeln men inte den grundläggande fundamentala inställningen i oss. Frågan är bara vilken av de två inställningarna Du väljer att ha igång.
Det är inget mysterium varför vissa kan hålla sig hälsosammare än andra. Varför vissa alltid hittar tiden till att träna. Sen finns det utmaningar längst vägen för alla. Men lösningen finns där bara vi skapar den