Att olika idrotter är olika vet vi men dem kan även lära oss ny saker. Något Sara fick chansen att prova på i helgen tillsammans med Jonas.

Igår var det dags, äntligen skulle jag prova mina nya skidor! Såg fram emot det med skräckblandad förtjusning. Jag är ingen skidtjej och har bara åkt längdskidor någon enstaka gång sedan de där barn skidorna jag åkte runt på hemma på åkern när jag var liten. Bland annat en gång på en fjälltur med min gamla gymnasieklass, då hade jag lånat ett par sådana där vallningsfria skidor av en kompis. Det gick liksom skitbra så länge det gick uppför och jag hade riktigt bra med fäste, det fäste dock lika bra i nerförsbackarna och jag fick staka som bara den även nerför. Behöver jag säga att jag var helt slut efter den helgen? Det gav inte mersmak för skidåkning direkt, kan jag säga…

Egentligen började det här projektet med längdskidåkning för några år sedan då jag bestämde mig för att när jag flyttar hem till Falun igen då ska jag fasiken lära mig att åka skidor. Det kändes som något som man borde kunna när man är född och uppvuxen i Falun och har knatat runt på Lugnet och Riksskidstadion sedan man lärde sig att gå. Så i januari fick jag tillslut tummen ur och köpte mig ett par skidor. Yes, och nu då? Sedan dess har blivit stående i mitt förråd.

Tills i måndags då jag och Jonas började diskutera skidåkning. Tillslut bokade vi in ett träningspass så att jag skulle få lära mig att åka längdskidor. Gud vad har jag gett mig in på? Tänkte jag, men jag älskar verkligen att utmana mig själv och lära mig nya saker så jag tog den där lilla nypan nervositet med ro ändå. På grund av min bristande kunskap i skidpreparering bestämde vi att jag skulle ta med mig mina grejer till Lugnet så skulle Jonas fixa iordning skidorna där. Sagt och gjort så träffades vi där imorse och när Jonas kikar på mina skidor för att göra iordning dem ser han lite bekymrad ut och skrattar till lite. Jag hade tydligen inte sandpapprat dem. Jaha, skulle man göra det liksom?! Det var rätt kört att få fast någonting på de där skidorna tydligen men lyckligtvis fick jag låna ett par riktigt coola skidor från en tjej som Jonas känner. Assnabba såg de ut och jag blev lite rädd igen, jag ville inte ramla och slå mig!

1513167_10153183041038524_2730847287969021712_nSedan hjälpte Jonas mig med lite teknik. Mjuk i knäna, armbågar hit och dit, vinkel i armen, axlarna ner och skjut ifrån, inte vara spänd och stressad och så vidare. Det var liksom inte lite med instruktioner jag fick. Jag började utan stavar så att jag kunde försöka hitta rytmen i skidåkningen utan att behöva hålla koll på dem också. Sedan provade jag mig på diagonalåkning innan vi gick vidare på stakning och till sist gick vi igenom stakning med frånskjut. Där någonstans blev det aningens för mycket nya intryck och instruktioner som skulle få plats i skallen och det tog ett tag innan jag lyckades få in någon rytm, balans och koordination i den där stakningen med frånskjut. Till sist kändes det dock helt okej även om jag var ordentligt trött!

Men det var så himla kul! Jag älskade det, kanske bidrog även vädret till min positiva upplevelse- strålande sol, plusgrader och vindstilla. Jag vill bara prova igen och igen och bli bättre och bättre. För det kan jag säga att det finns mycket att förbättra, även om Jonas gav mycket beröm och tyckte jag var riktigt duktig för att vara nybörjare.

Är det inte underbart att man kan utnyttja varandras kunskaper och lära av varandra. Nästa gång blir det väl jag som får ta med mig Jonas till stallet för en ridlektion. Så jag kan verkligen rekommendera att titta runt i din bekantskapskrets, kanske känner du någon som kan hjälpa dig med det där du haft lust att lära dig så länge? Och var inte rädd för att prova nya saker, även om man känner sig som Bambi på hal is ibland!

Har du ingen vän som kan hjälpa dig med skidtekniken så vet jag någon som kan. Tack så jättemycket Jonas, två timmars skidåkning kändes som 45 minuter! Du har lyckats sudda ut den där kämpiga fjällturen ur mitt minne och istället gett mig lite mersmak för det här med skidåkning- jag längtar redan till nästa tillfälle. Till dess tänkte jag klura ut det här med vallning så att jag kan ha mina egna skidor.

Sara Weiberth