Denna underbara och härliga kemikalie, klorin. När vi ska rengöra toaletten och få bort en svår fläck så kommer han fram. Likaså när vi ska skrubba kakelplattorna på ett badhus. När vi städar med den på  badhus så springer vaktmästarna ibland till och med runt i skyddmasken för att inte skada sin hälsa. Är det inte då lite märkligt att vi använder just denna kemikalie för att rena våra bassänger med då också?

När jag läste en av Jonas Coltings böcker så tog han också upp denna sak som jag funderat ett tag på. Sedan dess har jag pratat med personer som jobbar i våra badhus, funderat mer på det när jag själv varit på plats. Klorin.
Nu kanske några tänker att det är ju klor vi rensar våra pooler med och det är sant men klorin frisätter just klor när det används eller blandas i vatten.

När jag slog upp just klorin och läste på säkerhetsbladet så står det klart och tydligt att det kan irritera både ögon och hud, någon som känner igen detta från en pool som renas med klor? Ni kan läsa hela bladet här.
Visst när vi klorerar våra pooler så är det kraftigt utspätt men effekterna finns där ändå. Simmare som ofta är på inomhusbad har ofta problem med astma, irritationer etc. Vissa mer och vissa mindre. Men vem har inte stigit upp ur en pool med röda irriterade ögon?

Effekterna kanske inte syns direkt men tänk om du två gånger i veckan, år in och ut, vistas, badar i denna miljö tror du inte detta påverkar din kropp? en trevlig kallsup fylld med kemikalien klor.

Finns det alternativ då? Ja helt klart. Idag har vi andra sätt att rena vattnet på. UV-rening är något jag tror starkt på. Här kan vi dra ner på doseringen av klor dramatiskt, för att inte säga sluta med det helt. En investering som kostar en del. Desto större pool, desto större kostnad. Men vilket pris är vi redo att betala för att få bada och slippa skador på vår hälsa?