Att vara tränare i verkligheten skiljer sig starkt mot att vara tränare i skolbänken. Detta är en av de anledningar som gjorde att vi startade vårt traineeprogram. Ett program för dem som studerar till tränare men känner att dem saknar den praktiska erfarenheten. Sara var en av dem första som hoppade på vårt program och har nu varit med oss i snart två månader. Hör hennes tankar om varför hon började hos oss

SARAHej, jag heter Sara Weiberth, är 25 år gammal och uppvuxen i Falun. Efter diverse olika turer runt om i världen och Sverige så är jag tillbaka i Falun och läser nu på tränarprogrammet på Högskolan Dalarna. De första föreläsningar denna termin handlade om tränarskapet som yrkesroll och vi fick reflektera mycket över vad det innebär att vara tränare. Jag hade redan innan insett att det krävs mycket praktiska kunskaper för att bli en bra tränare och detta blev ännu mer tydligt redan under den första veckan. Det blev också allt tydligare att utbildningen i sig inte skulle täcka det där glappet mellan teori och praktik som jag upplever. Därför kände jag att jag var tvungen att söka mig utanför skolans väggar för att själv försöka överbygga det glappet.

Detta ledde till att jag tog kontakt med Niclas på Training Season eftersom han var fystränare i det handbollslag jag tidigare hade spelat i, innan jag lade handbollsskorna på hyllan för några år sedan. Han erbjöd mig att få gå med honom som trainee under ett år och det kändes självklart från första början att tacka ja till den möjligheten. Detta innebär att jag följer med Niclas på träningar och matcher och ser och lär hur han tänker och arbetar med de aktiva.

Anledningarna att jag tackade ja är flera. Jag har, och har alltid haft, ett stort intresse för träning och hälsa. Jag går den här utbildningen för att jag tycker det är väldigt roligt. Däremot inser jag att man inte kommer särskilt långt inom denna bransch på enbart ett stort intresse. Man måste faktiskt kunna någonting också och det räcker inte med att kunna alla modeller i kurslitteraturen utantill, utan det gäller även att kunna tillämpa detta i praktiken. På det här sättet får jag möjligheten att prova på detta genom att ”smyga” mig in i tränarrollen i takt med att jag lär mig mer och mer. Training Season framstod som ett ambitiöst och seriöst företag och att få vara en del av det kändes inspirerande. Dessutom uppfattade jag det som att de delar en liknande träningsfilosofi som mig- individanpassad träning utan quickfix och magiska pulver.