Kroppen gör allt för att vara smärtfri. Verkligen allt! Den kan tala i det tysta eller skrika rakt ut till oss när något är fel och gör ont. Men ändå säljs det smärtstillande som aldrig förr i världen. För minsta lilla sak med. Speciellt receptfria läkemedel. Är det bra då? ens smart? Verkligen inte enligt mig.

mediciner

bilden tagen från http://www.typ2.se/diabetesmediciner/mediciner/

När jag möter klienter som tar smärtstillande så det först jag nästan måste be dem göra är att sluta ta det. Av en enkel anledning. Vi har inte koll på vår kropp längre när vi tar smärtstillande. Varken på den plats där vi har ont eller någon annan del av kroppen.
Smärtstillandet bedövar hela kroppen, i någon grad. Det är inte som reklamerna visar på TV är läkemedlet magisk söker sig enbart till skadan, nej det sprider sig i hela kroppen.

Faran med detta är just. Om du tar bort smärtkänslan från där du har ont så känner du inte smärtan, därmed känner du inte heller om, ens när, du passerar den gräns där skadan är eller kan förvärras. Du tar alltså ut rörelser eller gör andra saker som du inte annars hade gjort med smärtan och därmed kan en skada dras upp eller t.o.m. förvärras.

Smärta är inget roligt allt leva med. Jag har aldrig haft någon långvarig smärta men jag möter det nästan varje dag. Personer som inte kan träna, knappt kan klara av vardagen. Men smärtstillande är inte lösningen. Det behandlar endast symptomen, inte orsaken. Smärta uppstår av en anledning men sålänge vi tillåter att ”lösningen” är att bara behandla symptomen och inte orsaken kommer vi aldrig bli bättre på orsaken, än mindre lösa den.

Lösningarna finns där. Det är först när symptomen verkligen får visa sig som vi kan börja hitta lösningar som kan få smärtan att minska och även försvinna med hjälp av träning, rätt kost, vila och god rörelseekonomi.