En aktiv person är nästan alltid aktiv. En aktiv person mår nästan, om inte, dåligt om den inte får vara aktiv. Samma sak kan man se hos inaktiva. Bara en inaktiv måste gå en längre sträcka kan det vara en lika stor undergång som att en aktiv inte får vara aktiv. Svaret till varför är ganska enkelt.

Du har säkert något liknande i din vardag. En vana. Säg att du är ute och går. Varje gång du kommer till en specifik korsning går du alltid åt höger. Fastän båda vägarna är lika långa så går du alltid åt höger. Varför? Jo desto mer vi gör en och samma sak desto enklare blir det för vårt undermedvetna att göra samma val utan att vi behöver tänka på det.

Bild tagen från http://theheartofmen.wordpress.com

Bild tagen från
http://theheartofmen.wordpress.com

Därför är en aktiv nästan alltid aktiv, för den har en vana att vara aktiv. Likväl har en inaktiv person en vana att vara inaktiv.

Utmaning är att bryta vanor och det börjar alltid med ett val. Första gången är alltid svårast men istället för att alltid gå åt höger när du är ute och går, går du faktiskt åt vänster en gång. Bestäm dig i förväg. Nästa gång du är ute och går gör du samma sak. Men förr eller senare kommer du att vilja gå åt höger igen av någon anledning. Det gäller du att ha en plan för hur du ska tackla just den anledningen.

Oavsett vad det är för vana du vill bryta så kommer du att stötta på en anledning att göra som du alltid gjort tidigare. Att redan långt i förväg tänkt ut, kanske till och med skrivit ner, alla anledningar och sedan kommit på en lösning för dem gör att du lättare kan ta dig förbi anledningen.
Enkelt men effektivt.