Denna veckan står olika former av uthållighetsträning i fokus. Först ut är det Backpass. Något som många kör alldeles för lite. Eller aldrig ens kör. Backar finns överallt, nästan i alla lopp och på alla rundor vi kör. Enda gången vi slipper det är väl när vi simmar.

bildBackpass är egentligen väldigt enkelt att planera. Hitta hyfsat brant backe. Desto brantare desto tyngre. Så välj med omsorg. Längden spelar inte så stor roll men det är en fördel om den i alla fall är över 800m lång.
Enklaste varianten du kan köra är att springa allt du kan upp till toppen. Väl där småjogga eller gå ner. Väl nere upp igen. Så enkelt är det.
Vill du ha en annan variant kan Du köra att du på en bestämd tid ska springa så högt upp du kan och sen på samma tid ta dig ner till botten igen.

Så varför köra detta? Jo för vanans skull. Att vara en van backlöpare och klara av både mentalt och fysisk är en enorm fördel. Backarna kommer alltid förr eller senare. Så spring i dem, träna i dem, så kommer det kännas mycket enklare när du väl kommer till en backe i ett lopp eller på ditt ditanspass.

p.s. backpass är ofta ett riktigt effektivt sätt att bygga kondition snabbt d.s.