I veckan var jag och lyssnade när Andreas Eenfeldt, kostdoktorn.se, när han föreläste i Örebro om bra, naturlig kost. Den kost vi är byggda för, den kost som gör oss friska och inte sjuka. Andreas arbetar som läkare annars och när jag pratade med honom om just mat, hälsa och träning efteråt märkets det tydligt att det var just inom detta spåret hans största kunskap låg. Kanske inte så konstigt. Det han sedan sa om träning, hälsa ifrån andra vinklar var han tydligt med att poängtera att det var hans tyckte, vad han trodde.

Tidigare har jag lyssnat och har än kontakt med både Anna Hallén och Jonas Colting som också pratar bra naturlig mat. Jonas pratar också en hel del om träning. Det alla tre har gemensamt är att dem talar om det utifrån deras synvinklar, erfarenheter, kunskapsområden. Men viktigast och bäst av allt, dem är tydliga med när det är hard core facts och när det är dem själva som resonerar, tänker och tror. En liten men viktigt skillnad.
Det är samma sak för mig när jag är ute och föreläser. Min kunskap, mina erfarenheter och synvinklar är en sak men sen har jag alltid mina tankar, tolkningar och tro.

Nu kan man då undra kanske varför man ska lyssna på alla dessa personer som pratar nästintill om samma sak inom samma område. Men det är just därför. Anna är grym på att visa ner nutritionsläran om kosten och varför det är som det är. Jonas är grym för han har en elitkarriär i ryggen med all den erfarenheten med denna kosten med sig. Andreas ser det utifrån läkemedel och läkares håll. Vet själv att jag föreläser mer om träningen, fördelar med det men också mycket om kosten, varför man ska engagera sig i sin kost, varför man ska tänka efter vad det äter men också kanske viktigast av allt, varför vi fortsätter blunda och titta bort från den fakta som ligger vid våra fötter, på våra middagsbord, i våra magar och på vår kropp.

Alla personer föreläser på olika sätt. Vissa är in-your-face, andra lägger upp forskning på forskning, tredje gör allt för att övertyga dig, fjärde berättar och femte ifrågasätter. Duktiga föreläsare sen enligt mig gör alla fem stilarna.
Att ha fått lyssna på Andreas var otroligt intressant och gav mig nya vinklar på det hela med kost, nya tankar om hur man kan diskutera och lägga upp det men också ny fakta och än mer kött på benen. Därför ska vi gå och lyssna på alla dessa föreläsare för du vet aldrig vad det ger dig