Jag har tidigare sak att kroppen är en lat sak, vilket både är sant men ändå inte. Bättre sagt är nog att kroppen är en smart sak som försöker spara.

Om vi delar in kroppen i två delar, ena delen är allting nedanför huvudet och den andra delen är huvudet så får vi ett spännande läge. den första delen, vi säger kroppen så alla hänger med, är skapt för att ta till sig och göra av med energi. Den ska helt enkelt driva oss framåt och utföra vårt arbete. Huvudet däremot, den andra delen, är skapt för att på bästa sätt komma på hur vi sparar så mycket energi men ändå gör det arbete vi måste. men vad resulterar detta i då om vi tittar på med träningens ögon?

Om du under ett  års tid t.e.x. löptränar enbart. Du springer alltid samma distans och i samma tempo, till och med samma vägar alltid så kommer kroppen anpassa sig till detta. Den kommer försöka och lyckas skapa sätt så att du på bästa sätt sparar så mycket energi som möjligt fastän du springer. Många upplever detta på olika sätt när dem börjar träna. Man kommer igång, resultatet skenar iväg och efter hand när nerverna vant sig så har huvudet hittat ett sätt att spara energi, sedan fortsätter man lite och huvudet fortsätter att hitta nya sätt att spara energi. Men om man nu vill undvika detta då?

Enkelt, variera dig! Vänd på din löprunda spring den åt andra hållet, öka tempot, förläng distansen. Samma går igenom all träning är du på gymmet så kommer efter ett tag en övning inte utvecklas lika mycket, kasta om i träningsprogram eller byt helt. Promenader? gå snabbare en sträcka och sänk tempot igen, eller öka tempot helt. Kroppen behöver variation en massa andra anledningar med. Desto mer du varierar dig desto fler lägen tränar du din kropp i och desto starkare blir den. Huvudet kommer däremot alltid fortsätta att jaga vägar för att spara energi, för det är vad den är skapt för, men sålänge vi varierar vår träning på olika sätt så kommer kroppen fortsätta att ha en högre omsättning på energi än om du kör i samma mönster konstant hela tiden. Sålänge huvudet inte hinner hitta sparsamma energivägar kommer kroppen behöva mer energi för att klara av arbetet.

Så nu utmanar jag dig, nästa gång det är dags för träning gör något nytt! Inte för min del men för din egen del så att kroppen blir chockad och din energiförbrukning håller sig på topp