När det kommer till tester kring vår hälsa så är jag positiv och negativ till olika tester, mycket beroende på deras syfte och vad vi vill ha ut av dem. Man ska veta varför man genomför ett specifikt test och vad man vill ha/få ut av det.

VO2max-test är ett test där man mäter en persons syreupptags- och konsumtionsförmåga, alltså hur mycket syre en person tar upp och sedan använder. Varför vill man veta detta? Jag vill min förmåga för då får jag ett grundvärde att kunna utgå ifrån i min träning. Om några veckor, månader eller kanske ett år kan jag testa mig igen och förhoppningsvis har jag förbättrat mina värden. Alltså i ett syfte för att kunna utvärdera min träning.

Kan Du ha nytta av ett sådant test som helt vanlig motionär? kanske. För precis som för mig kan detta test visa om din träning utvecklat dig eller inte. I forskningar kan det ge ett värde för hur en viss grupp människors värden är jämfört med andra.

När man gör ett Vo2max-test så kan man göra det antingen genom att springa eller att cykla, som jag fick göra. Principen är den samma vilket som. För att mäta luften så får man en klämma för nästan och ett ”munstycke” i munnen som mäter hur mycket luft som går in, respektive ut. Under testet får man arbeta på en viss nivå tills ett stabilt stadium uppnåtts, sedan höjer man intensiteten. Man mäter både pulsen och luften man andas in och ut. Varför? jo för efter ett tag kommer pulsen fortsätta vandra uppåt med intensiteten men inte andningen. Mjölksyrebildningen har nu börjat, vilket är lite förenklat att vi arbetar på en så hög nivå att vi klarar inte av att ge kroppen så mycket syre den behöver för att utföra detta arbete. Ditt VO2max är nu nått.

Det jobbiga med detta testet är just att du ska upp så högt att du är nära din maxpuls. För min del ligger min maxpuls på 216, vilket är högt i sig men det är också jäkligt jobbigt att nå upp till. Så När du gjort ett test som detta gör du inte mycket mer träning den dagen kan jag säga.

Så vad blev mina värden då? Bra eller dåligt? Det är för mig att veta, och för er att undra över tills jag gjort testet igen. Kul va?